Persoonlijk Netwerken

Hoe groot is de kans dat we elkaar binnenkort persoonlijk spreken tijdens een netwerkmeeting?

Het is misschien nogal vreemd om dat hier ‘en plein public’ zo te vragen, maar mijn vraag is echt wel persoonlijk aan jou gericht.
En ik hoop dat je me onderaan deze pagina jouw reactie stuurt.
Laten we samen onze kans vergroten om elkaar te ontmoeten via netwerken.

Uuh, hoezo?

Binnenkort zijn de schoolvakanties weer voorbij, staan we allemaal weer wat vaker in de file en neemt ook de werkdruk weer toe voor de gebruikelijke spurt richting eindejaar. ZUCHT!
… DAT KLINKT NOGAL NEGATIEF, OLIVIER!
Eens. Na de vakantieperiode is er natuurlijk ook weer tijd voor allerlei leuke activiteiten die pas dan weer echt opnieuw goed op gang komen.
Privé kan ik na de vakantie weer elke week enthousiast mijn baantjes gaan trekken in mijn favoriete zwembad.
Mijn schoolgaande dochter kan ik opnieuw helpen bij nog wat moeilijkere wiskundige oefeningen die ik eigenlijk al lang niet meer begrijp. Wel heel gezellig.
Netwerken op het strand
Netwerk jij op het strand? 🙂

Op professioneel vlak is het ook genieten als je met je klanten weer volop verder aan de slag kan gaan. Met z’n allen goed uitgerust en geïnspireerd door ideeën en gesprekken aan het zwembad, de BBQ of op het strand.

En na de vakantie breekt er natuurlijk telkens weer een nieuw seizoen aan om professioneel te netwerken. Nieuwe mensen leren kennen en bijpraten met oude bekenden. Interessant!
OF NIET …

Persoonlijk Netwerken

Netwerken heeft vaak een negatieve bijklank. Als je de definitie opzoekt, lees je zelfs heel erg ‘kort door de bocht’ beschrijvingen die alleen maar draaien om zo veel mogelijk persoonlijk voordeel halen. Met andere woorden: nieuwe klanten vinden.
Eerlijk gezegd keek ik daar vroeger ook enkel zo beperkt negatief naar. Nog erger: ik maakte me er tijdens netwerkmeetings zelf ook stiekem schuldig aan om zo onopvallend mogelijk nieuwe klanten proberen te interesseren. Een knap staaltje van de pot verwijt de ketel …
Geen Verkooppraatjes Meer
“En schat, was het een prettige netwerkmeeting? Kans op veel nieuwe klanten?” “Ik weet het niet. Wat visitekaartjes uitgedeeld. We zien wel …”
Niet leuk! Niet meer! Ik wil anders en beter netwerken! Ik wil ook dat we elkaar kunnen aanspreken op ‘verkoopspraatjes’ want enkel dan hebben we kans op een echte duurzame relatie. Je mag mij er persoonlijk altijd op aanspreken. Vind je dat wat te direct of ongemakkelijk, trek dan tijdens ons gesprek even terloops aan je oor en we lachen samen om ons afgesproken geheime signaal.

Definitie

De volgende definities van persoonlijk netwerken spreken mij nu veel meer aan:

“Je best doen om zo veel mogelijk interessante mensen tegen te komen, en daarbij open staan voor wat je voor elkaar kan betekenen.”

“Netwerken: het proactief delen van kennis, informatie en contacten.”

“Duurzame relaties opbouwen, en jezelf bekend maken, zonder dat het een ‘verkoopspraatje’ wordt”

Ik twijfel nog welke versie ik momenteel het beste vindt. Waarschijnlijk een combinatie van de laatste twee.
Meer bekendheid door proactief delen van kennis, informatie en contacten vindt ik een aantrekkelijk idee. Wat vind jij?

Netwerk mogelijkheden

Het aanbod en de mogelijkheden om te netwerken zijn tegenwoordig enorm groot en divers. Er zijn veel initiatieven enkel en alleen gericht op netwerken. Daarnaast zijn er tijdens pauzes of na afloop van een hoofdactiviteit vaak netwerkmomenten voorzien.
Je kan zelfs opleidingen volgen om beter te leren netwerken.
Ik ben er zeker van dat – als je dat zou willen – je bijna elke week VOLTIJDS naar goede en interessante netwerkmeetings kan gaan. Aan het eind van de week kan je dan geen kop koffie of thee meer zien zonder spontaan ook een hand te willen schudden en er een beetje klotsend grauw-grijs-groen uit te zien.

Tips om beter te netwerken

Deze pagina heeft niet de intentie om je allerlei tips te geven om beter te netwerken. In Google vind je gemakkelijk de meest gangbare tips door hier te klikken of als zoekterm “populaire tips om beter te netwerken” in te tikken.
 
Ik heb wel 1 persoonlijke tip. Mijn intussen belangrijkste overtuiging bij netwerken: oprecht geïnteresseerd zijn in de ander, en geven, heel veel geven, zonder jezelf op te dringen. Dat is niet altijd gemakkelijk want iedereen is anders. De goede intentie is in elk geval wat telt.
 
Ik ben heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt, maar zo meteen meer daarover.

When will we meet (again)?

IK BEKEN: ik vind netwerken leuk maar vind het lastig om te kiezen waar en wanneer.
Ik vind het ook prettig om oude bekenden weer eens terug te zien en help het toeval graag een handje.
Ik laat mij in mijn keuze en planning voor netwerkmeetings ook leiden door tips en feedback van mensen in mijn directe persoonlijke netwerk (2000+).
 
Heb jij tips om goed te netwerken? Laat het weten in een reactie hieronder!
Posted in Algemeen