Voor het beheer van een website zijn een aantal activiteiten noodzakelijk die op regelmatige tijdstippen worden uitgevoerd. Deze taken worden vaak over het hoofd gezien of het belang ervan wordt niet altijd naar waarde ingeschat. Vele website beheertaken kunnen geautomatiseerd worden, maar een persoonlijk oogje in het zeil houden blijft altijd belangrijk!

Doordat we het website beheer voor meerdere websites tegelijk doen,  kunnen we dit op een relatief goedkope en interessante manier voor jou uitvoeren.

Website beheer zoals het hoort

De belangrijkste taken voor goed website beheer op een rij:

  • Goede backup & restore procedure
  • Betrouwbare beveiliging
  • Dagelijks onderhoud
  • Logging & Monitoring

Wens je een website waar alle beheertaken professioneel zijn ingeregeld en een expert die met kennis van zaken dagelijks voor jouw een oogje in het zeil houdt? Neem dan zeker contact op en we bekijken samen je situatie en wensen.

In al onze Expert beheer abonnementen zit standaard ook de benodigde website hosting inbegrepen, maar het beheer van je bestaande website bij een andere hosting provider behoort ook tot de mogelijkheden met beheer op afstand. Aarzel dus niet en vraag vrijblijvend meer informatie voor je website beheer.

De belangrijkste taken in meer detail:

Backup … én restore procedure

We hebben het hier met opzet niet enkel over het regelmatig een goede backup maken van je website. Dat is vanzelfsprekend belangrijk, maar ook een betrouwbare procedure om absoluut zeker kunnen rekenen op een restore als de nood het hoogst is. Kortom, ook op momenten dat er geen problemen zijn met je website testen of een backup inderdaad geschikt is om terug te zetten.

Ik vergeet nooit het horrorverhaal dat ik – aan het begin van mijn carrière als systeembeheerder bij een groot bedrijf – te horen kreeg. Een beheerder was daar jarenlang  elke werkdag nog even na gebleven om plichtsgetrouw een backup te maken van een belangrijk systeem en de backup-tape daarna telkens veilig op te bergen in een archiefkast. Goed geregeld …
… dacht hij! Op een bepaald moment was er een crash van het systeem en moest het systeem opnieuw volledig geïnstalleerd worden en de oude gegevens opnieuw ingelezen worden. Vol vertrouwen haalde de beheerder de meest recente backup uit de kast, maar … om een lang verhaal kort te maken … de hele kast bleek uiteindelijk gevuld met tapes waar geen enkele data op stond! Blijkbaar was er vanaf het begin altijd al iets mis met het maken van de backups, maar doordat dit nooit was getest werd dit pas vastgesteld op het moment dat het te laat was. Dit verhaal heeft zo’n indruk op mij gemaakt, dat ik na een eerste backup nog altijd niet gerust ben tot ik ook de restore procedure goed heb getest. – Olivier Arntz

Het bijhouden en kunnen terug plaatsen van backups is voor uiterste noodgevallen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat doen we met de activiteiten die hierna volgen.

Betrouwbare beveiliging

Je website kan je een beetje vergelijken met een huis of een winkel in de echte wereld. Je laat de voordeur, achterdeur of ramen niet zomaar open staan voor iedereen die langs komt. Op alles hoort een goed slot en we laten bezoekers enkel toe op die plekken waar we dat wensen. Sommige bezoekers mogen wat meer dan anderen, afhankelijk van hun profiel en hoe ze zijn geregistreerd bij een eerste aanmelding.

Op alle door ons beheerde websites installeren we een combinatie van meerdere beveiligingstoepassingen die samen voor een optimale beveiliging zorgen tegen ongewenste bezoekers. Denk daarbij onder andere aan het blokkeren van ongewenste inlog pogingen, het vermijden van kwaadwillig veranderen van bestanden of website pagina’s, het voorkomen van afluisteren van vertrouwelijke communicatie tussen je website en de bezoeker (extra belangrijk bij een webshop).

Dagelijks onderhoud

Je website bestaat uit een heleboel software, het basis systeem in combinatie met diverse functies en plugins. Net zoals in de echte wereld waar sprake is van slijtage dient deze software regelmatig een opfrisbeurt te krijgen. Doe je dit niet dan ontstaan er na verloop van tijd gaten in je goed beveiligde website, waarlangs slimme hackers zich alsnog een weg kunnen banen en je website kunnen misbruiken.

Alle door ons beheerde websites worden op dagelijkse basis up-to-date gehouden met de laatste versies van het basis systeem en alle plugins. Ook gebruikte thema’s worden steeds zo snel mogelijk bijgewerkt. Door de maandelijkse rapportage krijg je goed zicht op wat er continu op je website onder de motorkap gebeurt.

Logging & Monitoring

Tot slot houden we alles wat er op je website gebeurt bij in logbestanden die na een eerste automatische filtering zeer regelmatig door een security expert van vlees en bloed gecontroleerd wordt op vreemde zaken. Zo merken we meteen of er iets gaande is waar zo snel mogelijk op gereageerd moet worden, denk bijvoorbeeld aan je website die door een technische storing niet meer bereikbaar is.

In de meeste gevallen hoeven we je niet voor elke vaststelling lastig te vallen. Enkel bij ernstige situaties wordt je meteen op de hoogte gebracht en hoor je meteen wat er gedaan wordt om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.